Zúčastnili jsme se „Simulace Evropského parlamentu“ vedenou Mladými demokraty ve dnech 9. – 10. 11. 2023.

Na akci jsme byli rozděleni do politických frakcí a výborů. My jsme figurovali ve frakci ECR a výboru pro zahraniční záležitosti AFET. Naším úkolem bylo vytvoření usnesení o porušování lidských práv v zemi mimo EU. Přestože jsme byli v menšině, dokázali jsme prosadit klíčové body, které jsme si určili, a to především díky získání předsednictví jak ve frakci, tak ve výboru (Tobias Paulis). Post zapisovatele skvěle zvládl Jan Štefanča – jeho úkol spočíval ve vytvoření usnesení (najdete zde: https://docs.google.com/document/d/1_zONB5OPDAAumHcPQUf74xaFLdDg9tqKNq5aHEVf9UA/edit). Na plenárním zasedání naše usnesení schválili.

 

Tobias Paulis po oba dva dny patřil mezi nejaktivnější účastníky, proto při vyhlašování nejlepších poslanců vyhrál. Díky tomu získal knihu a také cenu nejvyšší, tj. zájezd do sídla Evropského parlamentu v Bruselu.

Matěj Myška (6.G), Tobias Paulis (6.G), Jan Štefanča (6.G)

P.S. Kromě nás tří chlapců se za GYMLIT „Simulace EP“ zúčastnily dvě dívky ze 6.F, konkrétně Karolína Veličková a Klára Bartošová. Obě se shodly na tom, že to byla akce, na kterou se nezapomíná.